Siirry suoraan sisältöön

Vastuullisuus Akkukierrätyksen toiminnassa

Vastuullisuus on keskeinen osa Akkukierrätyksen toimintaa. Tuottajayhteisön toiminnassa korostuu erityisesti ympäristövastuu, sillä tuottajavastuujärjestelmien tarkoituksena on huolehtia akkujen jätehuollosta niiden elinkaaren loppupäässä.

Meille on tärkeää, että lyijyakkujen materiaalit kiertävät ja niistä jalostetaan uusia raaka-aineita. Pyrimme omalta osaltamme edistämään kiertotaloutta ja hillitsemään ilmastonmuutosta. Tuottajavastuujärjestelmien kautta jäsenemme voivat varmistua siitä, että heidän myymänsä akut kerätään ja kierrätetään ympäristöasiat huomioiden. Kehitämme jatkuvasti omaa toimintaamme vastuullisuuden näkökulmat huomioon ottaen.

Toimintaperiaatteet ohjaavat kehittämistä

Toimintaperiaatteet luovat pohjan Akkukierrätyksen toiminnan vastuulliselle ja kestävälle kehittämiselle ja johtamiselle. Toimintaperiaatteitamme ovat tasapuolisuus, vastuullisuus, yhteistyö ja kustannustehokkuus sekä voimassa olevien lakien noudattaminen. Nämä näkyvät kaikessa toiminnassamme.

Akkukierrätys on laatinut omavalvontasuunnitelman, jonka avulla kehitämme toimintamme laatua jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaisesti.

Autamme jäseniämme vastuullisuusraportoinnissa tarjoamalla sitä varten tietoa akkujen ympäristökädenjäljestä. Lisäksi pidämme jäsenet tietoisina lainsäädännön uusista vaatimuksista viestinnällä ja tiedottamisella. Haemme toimintaan kustannustehokkuutta tekemällä yhteistyötä muiden akku- ja paristotuottajayhteisöjen sekä palveluyhtiöiden kanssa. 

Akkukierrätyksen yhteistyökumppanit vastaavat akkujen keräyksestä ympäristölainsäädännön mukaisesti. Lyijyakut ovat vaarallista jätettä, joten niiden keräyksessä on tärkeää aina huomioida asianmukaiset keräysvälineet, ohjeistus ja tarvittavat luvat. 

Hiilijalanjälkilaskelma kertoo ympäristökuormituksesta

Lyijyakkujen keräys ja käsittely kuluttavat energiaa ja polttoaineita, mistä aiheutuu kasvihuonekaasupäästöjä. Lyijyn kierrättämisen päästöt ovat kuitenkin vähintään 30 %* pienemmät kuin kokonaan uuden lyijyn tuotannossa. Lyijyakkujen kierrätys on siis ehdottomasti ympäristöteko!

Akkukierrätyksen tuottajavastuujärjestelmän päästölaskelmat (vuosi 2022):

  • Akkujen kuljetuksen hiilijalanjälki on 326 t CO2eq/vuosi **
  • Akkujen kierrätyksen hiilijalanjälki on 1 t CO2eq/tonni lyijyä ***
  • Akkujen kierrätyksen hiilijalanjälki on 11 966 t CO2eq/vuosi.

Akkukierrätys Pb Oy:n oman toiminnan hiilijalanjälki oli vuonna 2022 1,8 t CO2eq. Merkittävimmän osan tästä muodostavat työmatkat, vaikka junamatkustamista suositaan aina kun se on mahdollista. Työmatkojen osalta pyritään jatkossa käyttämään entistä enemmän julkisia kulkuvälineitä.

Lähteet
* Davidson et. al 2016. Lead industry life cycle studies: environmental impact and life cycle assessment of lead battery and architectural sheet production
** PiertoPier. Akkujen kuljetus laskettu Jyväskylästä Raumalle Suomen Akkukeräykselle, Ruotsiin Boliden Bergsjölle ja Viroon Ecometallille.
*** Carbon footprint of Boliden Main Metals, 2021