Siirry suoraan sisältöön

Jakelijoiden velvollisuus vastaanottaa jäteakkuja laajenee

EU:n uusi akkuasetus laajentaa jakelijoiden jäteakkujen ja paristojen takaisinottovelvoitteita. 

Kuva: iStock 

Akkujen ja paristojen jakelijoiden tulee jatkossa ottaa vastaan ja toimittaa kierrätykseen kaikki sellaiset jäteakut ja -paristot, jotka kuuluvat heidän valikoimiinsa. Aikaisemmin takaisinottovelvoite koski vain kannettavia paristoja ja akkuja.

Muutoksen tuo mukanaan elokuussa 2023 voimaan tullut EU:n akkuasetus. Jakelijoiden laajennettu takaisinottovelvollisuus astuu voimaan 18.8.2025.

EU:n akkuasetuksen yksi keskeinen tavoite on edistää akkujen kiertotaloutta ja vähentää akku- ja paristojen tuotannon ja käytön ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia. Laajentuva vastaanottovelvoite on yksi keino, jolla tavoitteeseen pyritään.

Akkuluokka määrittää, mitä akkuja jatkossa vastaanotat

Takaisinottovelvollisuutta sovellettaessa tulee huomioida akkujen ja paristojen luokat. Takaisinottovelvollisuus koskee kaikkia niiden akkujen ja paristojen luokkien tuotteita, joiden tuotteita kuuluu kyseisen jakelijan valikoimaan.

Akkuluokkia ovat uuden akkuasetuksen mukaan kannettavat akut, ajoneuvoakut, kevyiden liikkumisvälineiden akut, teollisuusakut ja sähköajoneuvojen ajovoima-akut.

Jakelijoiden tulee vastaanottaa jäteakut riippumatta niiden kemiallisesta koostumuksesta, tavaramerkistä tai alkuperästä seuraavasti: 

  • Kannettavat jäteakut ja -paristot on otettava takaisin jakelijan vähittäismyyntipaikassa tai sen välittömässä läheisyydessä.
  • Kevyiden liikkumisvälineiden jäteakut, jäteajoneuvoakut, jäteteollisuusakut ja sähköajoneuvojen jäteajovoima-akut on otettava takaisin jakelijan vähittäismyyntipaikassa tai sen läheisyydessä.

Jakelijoiden tulee vastaanottaa jäteakut ja -paristot loppukäyttäjiltä maksutta. Loppukäyttäjää ei saa velvoittaa ostamaan uutta akkua tai paristoa vastineena vanhan tuotteen kierrätyksestä. Takaisinottovelvoitetta ei sovelleta akkuja ja paristoja sisältäviin jätetuotteisiin, kuten sähkölaiteromuun.

Kun jäteakut ja -paristot palautuvat jakelijalle, ne on on luovutettava takaisin tuottajille, tuottajayhteisöille tai edellämainittujen valitsemille jätehuoltotoimijoille. Nämä huolehtivat jäteakkujen ja -paristojen jatkokäsittelystä.

Lisää aiheesta:

Jakelijoiden velvollisuuksia käsitellään 23.10.2024 klo 9 akkuasetusaiheisessa webinaarissamme, jonka järjestämme yhdessä Recser Oy:n kanssa. Ilmoittaudu mukaan nyt!