Akkuraaka-aineita ei tuoteta sormia napsauttamalla. Siksi vanhojen akkujen kierrätys on jatkossa erittäin tärkeää myös akkutuotannon kannalta, toteaa Celltechin toimitusjohtaja Anders Blomqvist.
Celltech on akkumarkkinoilla tuttu toimija. Vuonna 1989 alkunsa saanut yritys on Suomen johtavia akku- ja paristoratkaisujen toimittajia, toimitusjohtaja Anders Blomqvist esittelee.
– Toimitamme teollisuudelle ihan kaikkea nappiparistoista energiakontteihin ja varavoimaratkaisuihin. Tuotamme myös akkupaketteja ja järjestelmiä työkoneisiin, mikä on varsin mielenkiintoinen ja uusi markkina.
Celltechin juuret ovat Suomessa, mutta tällä hetkellä yritys kuuluu ruotsalaiseen Addtech AB:n yritysparveen. Kansainvälisen yrityksen alaisuus mahdollistaa paitsi yhteistä toimintaa sisaryritysten kanssa yli maarajojen, myös uudet investoinnit, Blomqvist kuvaa.
– Avaamme alkuvuodesta 2022 Tampereella kokoonpanotehtaan, jota on pilotoitu nyt parin vuoden ajan. Teollisuusajoneuvojen akkujärjestelmiin keskittyvän tehtaan yhteyteen perustetaan myös Celltechin kaikkia yksiköitä palveleva tuotekehityskeskus, Blomqvist kertoo.
Akkujen kysyntä on lähivuosina kasvamassa, ja Blomqvist näkee sen paitsi mahdollisuutena, myös haasteena. Jo nyt litiumakkujen raaka-aineiden hinnat ovat lähes tuplaantuneet ja toimitusajat pitenevät, kun komponenteista on puutetta maailmanlaajuisesti. Kierrätysakkuja myös seisoo varastoissa odottamassa jatkokäsittelyä, hän toteaa.
– Maailmaa sähköistetään, mutta akkuraaka-aineita tuottavia kaivoksia ei ole tarpeeksi ja uuden avaaminen kestää 5–10 vuotta. Siksi olemassa olevien akkujen kierrättäminen on erittäin tärkeää. Kierrätysasteen noustessa täytyy kuitenkin muistaa myös panostaa kierrätyskapasiteettiin, jotta ylisuuria varastoja ei syntyisi ja materiaali saataisiin oikeasti kiertoon, Blomqvist toteaa.
Materiaalikierron lisäksi myös ympäristönsuojelu on iso osa akkukierrätyksen vastuullisuutta. Ei ole hyvä, jos akku joutuu luontoon tai väärän jätejakeen sekaan, Blomqvist toteaa.
– On erittäin tärkeää, että sekä lyijy- että litiumakkujen kierrätyksestä huolehditaan oikealla tavalla, jotta vaaratilanteita ei syntyisi. Tuottajayhteisöt ovat arvokkaita organisaatioita, jotka pitävät näitä asioita esillä. Olen toiminut Recserin hallituksessa nyt tämän vuoden ja oppinut paljon uutta, Blomqvist sanoo.
Tuottajayhteisöjen rooli esimerkiksi uudesta säätelystä tiedottamisessa on suuri. Kehittämisen varaakin on, ja esimerkiksi uudistuneen jätelain mukaisen yhden luukun periaatteen vahvistaminen kannattaa, Blomqvist toteaa.
– Tuottajan kannalta on erittäin hyvä muutos, että Recser ja Akkukierrätys käyttävät nyt samaa raportointijärjestelmää. Nyt kaikki määrät voidaan raportoida samaan järjestelmään samoilla periaatteilla, Anders Blomqvist kiittää.