Tuottajavastuulainsäädäntö

Tuoko yrityksesi maahan akkuja tai akkuja sisältäviä uusia tai käytettyjä ajoneuvoja tai koneita? Mikäli vastaus on kyllä, niin silloin yritystäsi koskee tuottajavastuu.

Tuottajavastuulla tarkoitetaan akkuja maahantuovien yritysten eli tuottajien velvollisuutta järjestää akkujen jätehuolto kustannuksellaan, kun ne poistetaan käytöstä. Jätehuollon järjestämisellä tarkoitetaan valtakunnallisen vastaanottopaikkaverkoston järjestämistä lyijyakuille sekä niiden kierrätystä. Lisäksi tulee huolehtia loppukäyttäjille suunnatusta tiedotuksesta ja maahantuonti- ja keräystietojen raportoinnista. Tuottajavastuun hoitaminen on jätelain mukainen velvollisuus ja se koskee kaikkia akkuja. Poikkeuksena tästä ovat vain erityisesti sotilaallisiin tarkoituksiin tai valtakunnan keskeisten turvallisuusetujen valvontaan liittyviin tuotteisiin sisältyvät akut sekä avaruuteen lähetettäviksi suunniteltuihin tuotteisiin sisältyvät akut.

Akkujen maahantuojat ovat perustaneet Akkukierrätys Pb Oy tuottajayhteisön hoitamaan heille kuuluvat tuottajavastuuvelvoitteet kustannustehokkaasti ja jätelain vaatimusten mukaisesti. Akkukierrätys Pb Oy:n kautta voi hoitaa kaikkien lyijypohjaisten ajoneuvo- ja teollisuusakkujen tuottajavastuun. Lisätietoja jäseneksi liittymisestä. 

Tuottajavastuu koskee Suomessa yhteensä kuutta eri tuoteryhmää ja jokaisen osalta tulee hoitaa tuottajavastuu erikseen. Lisätietoja saa valtakunnallisena tuottajavastuuvalvojana toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilta. 

Muut linkit: