Siirry suoraan sisältöön

Akkukierrätyksen vuosi 2023: EU:n akkuasetus oli toiminnan keskiössä

Akkukierrätys Pb Oy:n vuosikertomus on nyt julkaistu. Vuonna 2023 panostimme akkuasetuksesta viestimiseen. Juhlimme myös 15-vuotiasta Akkukierrätystä.

Vuonna 2023 Akkukierrätyksen työssä korostui EU:n uusi akkuasetus, joka annettiin heinäkuussa ja joka tuli voimaan elokuussa. Asetus muuttaa akkujen suunnittelua, valmistusta, käyttöä ja kierrätystä merkittävästi. 

Tuottajavastuun osalta muutoksia tulee erityisesti akkujen keräykseen, kun akkujen uudelleenkäyttöä pyritään edistämään ja kierrätystä tehostamaan. 

“Akkuasetus on tuo suuria muutoksia akkusektorille. Siksi olemme yhdessä muiden akkutuottajayhteisöjen kanssa panostaneet asetuksen vaatimuksista ja tavoitteista viestimiseen”, sanoo Akkukierrätyksen toimitusjohtaja Johanna Alakerttula.

Työ huipentui viime syyskuussa, kun järjestimme yhdessä muiden akkutuottajayhteisöjen kanssa akkuasetusseminaarin. Tuottajayhteisöjen jäsenille tarkoitettuun tilaisuuteen osallistui yhteensä 280 henkilöä. Seminaarissa juhlittiin myös 15-vuotiasta Akkukierrätystä. 

Lyijyakkujen keräysmäärä pysyi ennallaan

Vuonna 2023 kierrätysjärjestelmämme kautta kerättiin ja toimitettiin kierrätettäväksi noin 22 000 tonnia lyijyakkuja. Keräysmäärä on pysynyt samassa suuruusluokassa viimeiset vuodet. Lyijyakkuja puolestaan tuotiin maahan noin 27 000 tonnia.

Kerätyt lyijyakut toimitettiin kierrätykseen Suomen Akkukeräykselle, Bolidenille Ruotsiin, Ecometallille Viroon sekä Latviaan SIA EcoLeadille.

Lyijyakkujen keräysaste on Suomessa käytännössä 100 prosenttia ja kierrätysaste 71 prosenttia. Akkujen sisältämästä lyijystä pystytään kierrättämään yli 90 prosenttia. 

“Näihin lukuihin voimme olla todella tyytyväisiä, mutta akkuasetuksen myötä kierrätystavoitteet kiristyvät entisestään. Tässä työssä olemme myös jatkossa jäsentemme tukena”, sanoo Alakerttula.

Lue koko vuosikertomus.