Siirry suoraan sisältöön
Kuvassa Eurajoen Romun toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri, Akkukierrätyksen toimitusjohtaja Johanna Alakerttula ja Eurajoen romun vientikoordinaattori Jere Niiranen.

Eurajoen Romu Oy on Akkukierrätyksen uusin operaattori

Eurajoki Groupiin kuuluva Eurajoen Romu Oy on liittynyt Akkukierrätyksen operaattoriksi keväällä 2024.   

Kuva: Eurajoen Romu

Akkukierrätys Pb Oy on tuottajayhteisö, joka vastaa ajoneuvo- ja teollisuuslyijyakkujen keräyksen ja kierrätyksen organisoinnista Suomessa. Lyijyakkuja kerätään sadoissa keräyspisteissä, joista ne päätyvät Akkukierrätyksen sopimusoperaattoreiden kautta asianmukaiseen kierrätykseen.    

Akkukierrätyksen uusin sopimusoperaattori on metallikierrätykseen erikoistunut Eurajoen Romu Oy, joka kuuluu Eurajoki Groupiin. Eurajoki Group kerää, vastaanottaa ja käsittelee kierrätettäviä materiaaleja ja toimii tuottajavastuujätteiden kuten lyijyakkujen, sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, renkaiden, puu- ja metallipakkausten sekä romuajoneuvojen vastaanottajana. 

Eurajoki Group on yksi merkittävistä yksityisistä kierrätysalan yrityksistä Suomessa, ja sen kautta kulkee vuosittain lähes 300 000 tonnia erilaisia kierrätysmateriaaleja. Näistä merkittävä määrä ohjautuu vientimarkkinoille. 

Eurajoki Groupilla on toimipisteet Eurajoella, Järvenpäässä, Helsingissä, Raumalla ja Turussa. Eurajoki Group omistaa myös osan Suomen Akkukeräys Oy:stä, joka käsittelee lyijyakkuja Suomessa. 

”Rauman akkujen kierrätyslaitokseen ohjautuu kaikki Eurajoki Groupin keräämät lyijyakut. Laitoksessa akkujen kierrätystehokkuus on huippuluokkaa”, toteaa Eurajoen Romu Oy:n toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri.

Akkukierrätyksen sopimusoperaattoreita ovat Eurajoen romun lisäksi Suomen Akkukeräys Oy, Kuusakoski Oy, Fortum Waste Solutions Oy, Stena Recycling Oy, Material Nexus Finland Oy, Romukeskus Oy, Kajaanin Romu Oy, Lassila & Tikanoja Oyj ja Romu Keinänen. 

Lyijyakut kiertävät tehokkaasti

Ajoneuvo- ja teollisuuslyijyakut ovat edelleen akkusektorilla merkittävä jätejae. Vuosittain Suomessa kerätään noin 22 000 tonnia lyijyakkuja, ja kaikki niistä kulkevat Akkukierrätyksen operaattoreiden kautta Suomeen, Ruotsiin, Viroon tai Latviaan kierrätettäväksi. Markkinoille toimitetut lyijyakkumäärät liikkuvat vuosittain 20 000 ja 30 000 tonnin välillä. 

Lyijyakku on kiertotalouden näkökulmasta hieno tuote. Akkujen painosta kierrätetään yli 70 prosenttia, ja akkujen sisältämästä lyijystä saadaan kierrätettyä yli 90 prosenttia. Euroopassa valmistetuissa lyijyakuissa käytetään merkittäviä määriä kierrätyslyijyä eli lyijy kiertää akusta akkuun.  

Lyijyakku on kuitenkin vaarallista jätettä, eikä sitä saa luovuttaa muille kuin jätehuoltorekisteriin hyväksytyille jätteiden kuljettajille ja ympäristöluvallisille yrityksille. 

Lyijyakkuja vastaanottavat muun muassa kuntien jätelaitokset, akkuja myyvät yritykset, autohuollot, purkamot, romukauppiaat sekä kaikki Akkukierrätyksen operaattorit.

”Suomessa akkujen keräys ja kierrätys toteutuu vastuullisesti. Yhteistyössä operaattoreiden ja akkuja keräävien tahojen kanssa Suomeen on rakennettu koko maan kattava keräysverkosto, jonka kautta kaikki jätteeksi päätyvät lyijyakut toimitetaan asianmukaisesti toimiviin kierrätyslaitoksiin Suomeen ja naapurimaihin”, sanoo Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja Johanna Alakerttula.”

Lisätietoja

Johanna Alakerttula, toimitusjohtaja, Akkukierrätys Pb Oy
p. 0505497275 
johanna.alakerttula@akkukierratyspb.fi
 
Juuso Luodesmeri, toimitusjohtaja, Eurajoen Romu Oy
p. 044 363 6000
juuso.luodesmeri@eurajoenromu.com