Siirry suoraan sisältöön

Kannettavien lyijyakkujen markkinoille saattamiskielto on aiheuttanut väärinkäsityksiä

Vuoden 2024 elokuussa voimaan astuva kielto ei koske kaikkia lyijyakkuja, muistuttaa Akkukierrätys Pb Oy.

EU:n akkuasetus astui voimaan viime vuoden elokuussa. Laaja asetus muun muassa rajoittaa lyijyn käyttöä akuissa. Yksi asetuksen keino on kannettavien lyijyakkujen markkinoille saattamiskielto, joka astuu voimaan 18.8.2024.

Kannettavien lyijyakkujen markkinoille saattamiskielto on aiheuttanut hämmennystä. Akkukierrätys Pb Oy:n havaintojen mukaan on syntynyt väärinkäsitys, jonka mukaan kaikkien lyijyakkujen markkinoille saattaminen olisi jatkossa kiellettyä. Todellisuudessa kielto koskee vain pientä osaa  lyijyakuista. 

Näitä akkuja markkinoille saattamiskielto koskee 

18.8.2024 jälkeen yli 0,01 painoprosenttia lyijyä sisältäviä kannettaviksi luokiteltavia paristoja ja akkuja ei saa enää saattaa markkinoille. Poikkeuksena ovat sinkki-ilmanappiparistot, joiden osalta rajoitus astuu voimaan 18.8.2028. Kannettavia lyijyakkuja ovat esimerkiksi lasten päältä ajettavissa autoissa käytetyt lyijyakut. 

Markkinoille laskukielto koskee siis vain kannettavia lyijyakkuja, ei kaikkia lyijyakkuja. Kielto ei koske autoissa tyypillisesti käytettyjä lyijykäynnistysakkuja tai lyijyteollisuusakkuja, joiden valmistus ja markkinoille saattaminen on jatkossakin sallittua.

Lue lisää