Siirry suoraan sisältöön

Kiertotalouden toimijat tuottajavastuun kuumien kysymysten äärellä Tampere-talossa

  • Yhä useampi haluaa hyötyä uusiokäytön liiketoimintamahdollisuuksista, mikä antaa vauhtia koko kiertotalousalalle
  • Uusi jätelaki kiristää vaatimuksia myös kuluttajille ja luo vahvan pohjan materiaalien uusiokäytölle
  • Kiertotalouden tehtäväkirja tuo iloa ja työkaluja koululaisille

Kun kiertotalousalan ammattilaiset kokoontuvat jälleen Tampereelle 6.11., varmaa on, että puheenaiheet eivät edellisvuosien tapaan lopu. Neljättä kertaa järjestettävä Tuottajavastuuiltapäivä kerää yli 160 eri toimijaa Tampere-taloon kiertotalouden kysymysten äärelle.

”Kauttaaltaan useiden eri materiaalien kierrätysaste on noussut, mutta samalla jätelainsäädäntö muuttuu, ja myös kierrätyksen ja kierrätettävyyden vaatimukset kiristyvät”, tilaisuuden järjestävän Tuottajayhteisöjen neuvottelukunnan (TYNK) pääsihteeri Eija Jokela sanoo.

TYNK:iin kuuluu 13 tuottajayhteisöä. Ne huolehtivat jäsentensä ja asiakkaidensa puolesta siitä, että heidän oman alansa tuotteet kierrätetään ja uusiokäytetään lain edellyttämällä tavalla.

Lain kirjaimen noudattamisen ohessa kiertotaloudessa myös liiketoimintamahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa yhä useammin. Mitä useampi haluaa luoda kiertotalouden sovelluksilla yritystoimintaa, sitä paremmin koko järjestelmä pyörii.

”Tavoitteena on suljettu kierto, jossa raaka-aineet palautuvat hyödynnettäviksi. Kiinnostuksen huomaa siitä, että tilaisuuden osanottajamäärä kasvaa vuosi vuodelta ja mukana on yhä erilaisempia toimijoita.”

 

Jätelain ja kuluttajan on elettävä kehityksen mukana

Yksi kuumimmista puheenaiheista on jätelaki, jota uudistetaan parhaillaan. Kierrätyksessä se vaikuttaa muun muassa siihen, miten erilaisia pakkausmateriaaleja tilastoidaan. Pian esimerkiksi kartonkipakkauksista vähennetään niiden mahdollisesti muut sisältämät materiaalit, ja vain todellinen kartongin määrä lasketaan tilastoihin.

”Alussa se tuo työtä lisää, mutta loppujen lopuksi johtaa kohti tehokkaampaa kierrätysjärjestelmää, mikä puolestaan on koko kiertotaloutemme edellytys.”

Samalla uusi jätelaki luo painetta eritellä yhdyskuntajäte eli kotitalouksissa ja laitoksissa syntyvät jätteet entistä tarkemmin. Tavoitteena on entistä parempi materiaalien uusiokäyttö.


”Jätteen polttohan ei ole kierrätystä, joten se ei myöskään kelpaa tavoitteeksi. Tämä vaikuttaa siihen, mitä siellä tiskipöydän ympärillä tapahtuu, ja se on hyvä. Yhdyskuntajätteen käsittelyssä on vielä paljon mahdollisuuksia.”

 

Lasten kierrätyskirja vietiin käsistä

Alkusyksystä TYNK julkaisi 3-4-luokkalaisille suunnatun tehtäväkirjan Kierrätyksen sankarit (Återvinnarna). Koulut tilasivat 50 000 kappaleen painoksen parissa päivässä loppuun, joten lisäpainos tarvittiin heti.

”Tiesimme, että kysyntää olisi, mutta kysynnän nopeus kyllä yllätti meidät selvästi. Tiedolle on tarvetta.”

Suomeksi ja ruotsiksi julkaistussa kirjassa lapset tutustuvat leikkimielisten tehtävien avulla sekä kierrätysjärjestelmään, käytännön kierrätysmahdollisuuksiin ja eri kierrätysmateriaalien ominaispiirteisiin.

”Lapset ovat huomisen päättäjiä, ja he ovat jo nyt syntyneet ympäristömyötäiseen maailmaan. Liian usein valitettavasti nähtävän syyllistämisen sijaan haluamme tarjota heille hauskoja ja positiivisia työkaluja ympäristön tilan parantamiseksi. Se on paras keino taistella ilmastoahdistusta vastaan.”

Kirjan sisällön on tehnyt A-lehtien Sisältöstudio. He esittelevät tehtäväkirjan tarinan Tuottajavastuuiltapäivässä.

TYNK

Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK perustettiin vuonna 2012 Suomessa toimivien tuottajayhteisöjen neuvottelufoorumiksi ja edunvalvojaksi.

Siihen kuuluvat Suomen Rengaskierrätys Oy, Suomen Autokierrätys Oy, Akkukierrätys Pb Oy, Recser Oy, SER tuottajayhteisö ry, FLIP ry, European Recycling Platform (ERP), Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy, Suomen Keräystuote Oy (SKT), Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA), Mepak-Kierrätys Oy, Suomen Kuitukierrätys Oy (SUK) ja Suomen Uusiomuovi Oy.

TYNK järjestää alan kysymyksiä luotaavan Tuottajavastuuiltapäivän Tampere-talossa keskiviikkona 6.11. klo 12.30.

Ohjelma ja lisätiedot:
www.tuottajayhteiso.fi/tuottajavastuuiltapaiva-2019   

Pääsihteeri, TYNK
Eija Jokela 
0407237992
eija.jokela (at) kuitukierratys.fi

https://www.tuottajayhteiso.fi/