Siirry suoraan sisältöön

Miten dataa voi hyödyntää kierrätyksessä? Osallistu akkuhaasteeseen!

Lisääntyvän akkumateriaalin maailmassa syntyy uusia kysymyksiä akkujen ja paristojen kestävästä kierrätyksestä ja tuotannosta. Miten voisimme datan avulla tukea kannettavien litiumakkujen keräystä ja nostaa keräysastetta? Miten voimme tehdä lyijy- ja litiumakkujen kierrätyksen ympäristöhyödyt datan avulla näkyväksi? Miten pöytälaatikoihin ja varastoihin kertyneitä akku- ja paristomääriä voitaisiin kartoittaa ja voisiko tätä dataa hyödyntää kierrättämiseen motivoimisessa?

Data nähdään laajasti tulevaisuuden kiertotalouden mahdollistajana: sen avulla voidaan pidentää tuotteiden elinikää, korvata materiaalisia tuotteita palveluilla, luoda resurssien jakamiseen pohjautuvaa liiketoimintaa, tehdä arvoketjuista kestävämpiä sekä lisätä materiaalien uusiokäyttöä. Circular Design Innovation Community -projekti järjestää Kiertotaloutta Datasta -haastekilpailun, jossa eri toimijoiden asettamiin haasteisiin etsitään ratkaisuja datan avulla.

Paristo- ja akkukierrätyksen tuottajayhteisöt Akkukierrätys Pb Oy ja Recser Oy haastavat kiertotaloudesta kiinnostuneet ideoimaan datapohjaisia ratkaisuja akkujen ja paristojen entistä tehokkaampaan kierrätykseen.

– Akkujen kierrätyksellä voidaan saavuttaa merkittäviä ympäristöhyötyjä, kun akkujen sisältämät raaka-aineet saadaan kiertämään uusiin tuotteisiin ja säästetään neitseellisiä luonnonvaroja. Kierrätyksen konkreettiset hyödyt jäävät kuitenkin usein näkymättömiksi. Toivomme, että akkuhaaste innostaisi laajasti pohtimaan, miten data voisi auttaa kierrätykseen motivoimisessa ja miten data voisi tuottaa lisäarvoa yritysten vastuullisuustyössä, Akkukierrätys Pb:n Johanna Alakerttula ja Recser Oy:n Liisa-Marie Stenbäck kutsuvat.

Circular Design Innovation Community on Aalto-yliopiston, Geologian tutkimuskeskus GTK:n, Luonnonvarakeskuksen (Luke), Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n käynnistämä innovaatioyhteisö, jonka tavoitteena on edistää ja synnyttää suunnittelulähtöisiä kiertotalouden ratkaisuja. Lue lisää verkkosivuilta: www.circinnovation.com

1 kommentti artikkeliin “Miten dataa voi hyödyntää kierrätyksessä? Osallistu akkuhaasteeseen!”

  1. Paluuviite: Palkintoja kierrättämisestä – Haaga-Helian opiskelijat tarttuivat akkuhaasteeseen  - Akkukierrätys Pb Oy

Kommentointi ei ole käytössä.