Siirry suoraan sisältöön

Muistutus: Lyijyakkujen sekaan ei kuulu kerätä litiumakkuja

Käytöstä poistettujen sähköisten liikkumisvälineiden akkujen kierrätyksestä vastaa Recser. Nämä litiumakut tulee toimittaa aluekeräyspisteisiin ja kerätä erilleen lyijyakuista. 

Akkujen määrä lisääntyy jatkuvasti, ja myös kierrätykseen tuodaan yhä enemmän akkuja ja paristoja. Sähköisten liikkumisvälineiden, kuten sähköpyörien, -potkulautojen ja tasapainolautojen akkuja päätyy myös lyijyakkujen keräykseen, vaikka ne kuuluisivat Recserin isojen litiumakkujen keräyspisteisiin. Litiumakun tunnistaa Li- tai Li-ion -merkistä.

Lyijyakkujen keräykseen tulee palauttaa ainoastaan Pb-merkinnällä varustettuja ajoneuvojen käynnistysakkuja ja teollisuuslyijyakkuja. Eri akkutyypit on säilytettävä turvallisesti erillä toisistaan. Ohjeet lyijyakkujen keräyspisteelle löytyvät Akkukierrätys Pb:n kotisivuilta.

Recseristä muistutetaan, että isompia litiumakkuja ei voi palauttaa myyntipisteille pienakkujen ja -paristojen tapaan, vaan niitä kerätään talteen tietyillä aluekeräyspisteillä. Isoilla litiumakuilla tarkoitetaan tässä muun muassa sähköpyörien, tasapainolautojen, mopojen, mönkijöiden ja päältä ajettavien ruohonleikkureiden akkuja.

Toimittamalla akut oikeaan keräyspisteeseen pidät huolta siitä, että akut pääsevät turvallisesti ja luotettavasti kierrätysjärjestelmän piiriin ja niiden materiaalit saadaan uusiokäyttöön.

Näin löydät kierrätyspisteen sähköisten liikkumisvälineiden akuille

Aluekeräyspisteet löytyvät osoitteesta www.kierratys.info. Valitse “Mitä haluat kierrättää?” -valikosta  “kannettavat paristot ja akut”, niin saat näkyviin sähköisten liikkumisvälineiden akkuja vastaanottavat keräyspisteet.

Kierrätysketjun turvallisuuden vuoksi on tärkeää säilyttää ja palauttaa litiumakut oikein,  Recserin Zombiakku-kampanja muistuttaa.  Paristokierrätyksen verkkosivuilta löytyy keräyspisteille tietoa litiumakuille sopivasta kuljetusvälineestä.