Siirry suoraan sisältöön

TIEDOTE: Romu Keinänen Oy Akkukierrätyksen operaattoriksi

Romu Keinäsellä uudesta yhteistyöstä keskustelemassa Marko Walavaara ja Toni Keinänen yhdessä Akkukierrätyksen Johanna Alakerttulan kanssa.

Uuden operaattorin myötä Akkukierrätys Pb:n tilastot kattavat kaikki Suomesta kerätyt ajoneuvo- ja teollisuuslyijyakut.

Ajoneuvo- ja teollisuuslyijyakut ovat akkusektorin merkittävä jätejae. Niiden kierrätys on huippuunsa hiottua: akkujen painosta kierrätetään yli 80 % ja niiden sisältämästä lyijystä saadaan kierrätettyä lähes 96 %. Kiertotalouden näkökulmasta lyijyakun sisältämät materiaalit saadaankin hyvin tehokkaasti kiertoon uusien akkujen valmistusta varten. 

Metallinkierrätykseen erikoistunut Romu Keinänen Oy kerää, vastaanottaa ja käsittelee kierrätettävää teollisuus-, purku-, maatalous- ja yhdyskuntaromua. Yrityksellä on toimipisteet Espoossa, Vantaalla sekä Karjaalla, ja lyijyakut ovat yksi kierrätettävistä jakeista, joista Romu Keinänen vastaa. Nyt Romu Keinänen Oy on liittynyt osaksi Akkukierrätys Pb Oy:n operaattoriverkostoa.

– Romu Keinäsellä akut ovat olleet alusta alkaen mukana toiminnassa, ja yritykseltä löytyy hyvin osaamista myös siltä sektorilta. Yli satavuotiaalla lyijykierrätyksen alalla Akkukierrätyksen Johanna edustaa uusia tuulia, toteaa Romu Keinänen Oy:n toimitusjohtaja Toni Keinänen.

Akut päätyvät hyvin kiertoon

Lyijyakkujen keräys ja kierrätys on ollut akkuja maahantuovien yritysten vastuulla jo vuodesta 2008, kun jätelain mukainen tuottajavastuu astui voimaan kaikkien akkujen ja paristojen osalta. Akkukierrätys Pb Oy vastaa tuottajayhteisönä Suomessa akkumaahantuojien puolesta ajoneuvo- ja teollisuuslyijyakkujen keräyksen ja kierrätyksen organisoinnista. 

Romu Keinänen on Akkukierrätyksen uusin lyijyakkujen keräys- ja kierrätysoperaattori. Lyijyakkujen operaattorisopimukset on jo aiemmin solmittu Suomen Akkukeräys Oy:n, Kuusakoski Oy:n, Fortum Waste Solutions Oy:n, Stena Recycling Oy:n, Material Nexus Finland Oy:n, Romukeskus Oy:n, Kajaanin Romu Oy:n sekä Lassila & Tikanoja Oyj:n kanssa. Näiden yhteistyötahojen myötä Akkukierrätyksen tilastot kattavat jatkossa kaikki Suomessa kerätyt ajoneuvo- ja teollisuuslyijyakut.  

– Yhteistyössä akkujen keräystä ja kierrätystä toteuttavien toimijoiden kanssa Suomeen on rakentunut koko maan kattava ja akkujen loppukäyttäjiä hyvin palveleva lyijyakkujen keräysverkosto, josta akut toimitetaan asianmukaisesti toimiviin kierrätyslaitoksiin Suomeen ja naapurimaihin, kertoo Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja Johanna Alakerttula.

Vuosittain Suomessa kerätään noin 20 000 tonnia lyijyakkuja. Toisin kuin monet muut jätteet, lyijyakut päätyvät 100 % asianmukaiseen keräykseen, joten voidaankin sanoa, että lyijyakkujen keräysaste on 100 %. Markkinoille toimitetut lyijyakkumäärät ovat liikkuneet vuosittain 18 000- 22 000 tonnin välillä. 

Lisätietoja

Johanna Alakerttula, toimitusjohtaja, Akkukierrätys Pb Oy
p. 0505497275, johanna.alakerttula@akkukierratyspb.fi
https://akkukierratyspb.fi/  

Toni Keinänen, toimitusjohtaja, Romu Keinänen Oy
p. 044 033 0408, toni.keinanen@romukeinanen.fi 
https://www.romukeinanen.fi/  

Lyijyakkuja vastaanottavat muun muassa kuntien jätelaitokset, akkuja myyvät yritykset, autohuollot, purkamot, romukauppiaat sekä kaikki Akkukierrätyksen operaattorit. Lyijyakku on vaarallista jätettä, eikä sitä saa luovuttaa muille kuin jätehuoltorekisteriin hyväksytyille jätteiden kuljettajille ja ympäristöluvan omaaville yrityksille.