Siirry suoraan sisältöön

Jätelain laaja uudistus tuli voimaan 19. heinäkuuta

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Jätelain uudistuksen tavoitteena on tehostaa jätteiden erilliskeräystä ja kierrätystä sekä edistää kiertotaloutta. Toiminnanharjoittajille tulee lisäksi uusia kirjanpito-, raportointi- ja ilmoitusvelvollisuuksia. Jätelain mukaan vuonna 2025 Suomessa tulee kierrättää 55 prosenttia yhdyskuntajätteestä ja vuonna 2035 tavoite nousee 65 prosenttiin. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää erityisesti tehokasta erilliskeräystä.

Muutoksia tulee mm. jätteiden kuljetujärjestelmiin, sillä siirtymäajan jälkeen kuntien vastuulla on järjestää asumisessa syntyvien erilliskerättävien jätteiden eli biojätteen, pienmetallijätteen ja pakkausjätteen kuljetuksen kiinteistöiltä. Kunta voi edelleen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä päättää, että asuinkiinteistön haltija järjestää sekalaisen yhdyskuntajätteen sekä saostus- ja umpisäiliölietteen kuljetuksen sopimalla siitä suoraan kuljetusyrityksen kanssa.

Myös tuottajavastuuseen tulee muutoksia. Pakkausten tuottajavastuusta huolehtii jatkossa supertuottajayhteisö, joka vastaa kaikkia pakkausmateriaaleja koskevista tuottajien velvoitteista. Kaikissa tuoteryhmissä tuottajavastuu ulotetaan kansainväliseen etäkauppaan ja muualle kuin Suomeen sijoittautuneet tuottajat voivat hoitaa velvoitteensa Suomessa valtuutetun edustajan kautta tai liittymällä suoraan tuottajayhteisöön. Verkkokaupan alustan ylläpitäjällä on myös mahdollisuus hoitaa alustalta toimivien etäkauppiaiden velvoitteet näiden valtuuttamana.

Toiminnanharjoittajien kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuuksiin tulee tiukennuksia ja mm. vaarallisten ja eräiden muiden jätteiden kulun seurannassa siirrytään sähköisten siirtoasiakirjojen käyttöön. Jätelain muutoksen kanssa tulee voimaan yhtä aikaa myös kemikaalilain muutos, jolla esineiden toimittajat velvoitetaan toimittamaan tiedot erityistä huolta aiheuttavia aineita (ns. SVHC-aineita) sisältävistä esineistä Euroopan kemikaaliviraston ylläpitämään julkiseen SCIP-tietokantaan.

Lue lisää uudistuksesta Ympäristöministeriön sivuilta: https://ym.fi/-/jatelain-laaja-uudistus-voimaan-19.-heinakuuta

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Vastaa