Siirry suoraan sisältöön

Paristo- ja akkuasetus lausunnolla muiden jätesäädöspakettiin kuuluvien ohella

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja jätesäädöspakettiin sisältyvistä asetusluonnoksista. Lausunnoilla olevilla asetuksilla tarkennetaan jätelakia ja ne määrittävät yksityiskohtaisesti kotitalouksien, yritysten ja muiden toimijoiden jätehuollon vaatimustason. Asetusten tavoitteena on lisätä jätteiden erilliskeräystä ja kierrätystä. Lausuntoja pyydetään yhteensä kymmenestä eri asetusluonnoksesta, mm. paristo-  ja akkuasetuksesta, pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta, käytöstä poistettuja renkaita koskevasta asetuksesta, sähkö- ja elektroniikkalaiteromuasetuksesta sekä romuajoneuvoasetuksesta. Edellä mainituissa tuottajavastuuta koskevissa asetuksissa täsmennettäisiin mm. jätelain säännöksiä tuottajan omavalvonnasta, tiedottamisesta ja neuvonnasta, valtuutetun edustajan nimeämisestä sekä hyväksymistä tuottajarekisteriin koskevan hakemuksen sisältövaatimuksista. Tuottajalle ja tuottajayhteisölle asetettua seurantatietojen toimittamisen määräaikaa pidennettäisiin ja yhdenmukaistettaisiin eri tuottajavastuualoilla. Lausuntoja voi antaa 27.8.2021 saakka. 

Lisätiedot: Ympäristöministeriön tiedote asiasta (23.6.2021)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muutoksia tulee mm. jätteiden kuljetujärjestelmiin, sillä siirtymäajan jälkeen kuntien vastuulla on järjestää asumisessa syntyvien erilliskerättävien jätteiden eli biojätteen, pienmetallijätteen ja pakkausjätteen kuljetuksen kiinteistöiltä. Kunta voi edelleen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä päättää, että asuinkiinteistön haltija järjestää sekalaisen yhdyskuntajätteen sekä saostus- ja umpisäiliölietteen kuljetuksen sopimalla siitä suoraan kuljetusyrityksen kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myös tuottajavastuuseen tulee muutoksia. Pakkausten tuottajavastuusta huolehtii jatkossa supertuottajayhteisö, joka vastaa kaikkia pakkausmateriaaleja koskevista tuottajien velvoitteista. Kaikissa tuoteryhmissä tuottajavastuu ulotetaan kansainväliseen etäkauppaan ja muualle kuin Suomeen sijoittautuneet tuottajat voivat hoitaa velvoitteensa Suomessa valtuutetun edustajan kautta tai liittymällä suoraan tuottajayhteisöön. Verkkokaupan alustan ylläpitäjällä on myös mahdollisuus hoitaa alustalta toimivien etäkauppiaiden velvoitteet näiden valtuuttamana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiminnanharjoittajien kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuuksiin tulee tiukennuksia ja mm. vaarallisten ja eräiden muiden jätteiden kulun seurannassa siirrytään sähköisten siirtoasiakirjojen käyttöön. Jätelain muutoksen kanssa tulee voimaan yhtä aikaa myös kemikaalilain muutos, jolla esineiden toimittajat velvoitetaan toimittamaan tiedot erityistä huolta aiheuttavia aineita (ns. SVHC-aineita) sisältävistä esineistä Euroopan kemikaaliviraston ylläpitämään julkiseen SCIP-tietokantaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää uudistuksesta Ympäristöministeriön sivuilta: https://ym.fi/-/jatelain-laaja-uudistus-voimaan-19.-heinakuuta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Vastaa