Siirry suoraan sisältöön

Yhteenvetoa vuodesta 2021: jätelain muutoksia ja toiminnan kehittämistä

Akkukierrätys Pb Oy:n vuosikertomus on nyt julkaistu. Vuonna 2021 tehtiin töitä muun muassa uuden jätelain ja yhteisen raportointijärjestelmän eteen.

Vuosi 2021 oli akkujen keräyksen huippuvuosi. Akkukierrätys Pb Oy:n kierrätysjärjestelmään päätyi ennätysmäärä lyijyakkuja, ja nousua edellisvuoden akkumääriin oli lähes tuhat tonnia.  Akut kierrätettiin Suomen Suomen Akkukeräyksen toimesta ja osa vietiin Bolidenille Ruotsiin ja Ecometallille Viroon kierrätettäväksi. Akkujen keskimääräinen kierrätysaste oli 82 %.

– Akkukierrätyksen jäsenten lyijyakkujen maahantuontimäärissä oli myös iso harppaus yläspäin. Jätelain muutoksien myötä Akkukierrätyksen uusiksi jäseniksi liittyi vuonna 2021 toimijoita, jotka ovat aiemmin hoitaneet tuottajavastuunsa suoraan Pirkanmaan Ely-keskuksen kanssa. Tämä selittää maahantuontimäärien kasvua tilastoissa, toimitusjohtaja Johanna Alakerttula kertoo.

Uusia jäseniä liittyi Akkukierrätyksen jäseneksi vuoden aikana kaikkiaan 21, ja yhteensä jäseniä on noin 300.

Lainsäädännön muutokset työllistivät

Akkukierrätys Pb on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ympäristöministeriön sekä kannettavista paristoista ja akuista vastaavan tuottajayhteisö Recser Oy:n kanssa, jotta akkualan tulevaisuudennäkymät otettaisiin huomioon lakien ja säädösten valmistelussa.

Vuoden 2022 alusta Akkukierrätys siirtyi yhteiseen, Elkerin ylläpitämään raportointijärjestelmään, jonne tuottajavastuullinen yritys voi raportoida kaikki markkinoille saattamansa kannettavat akut, ajoneuvoakut sekä teollisuusakut sähköauton akkuja lukuun ottamatta.

– Tämä edistää tuottajavastuulainsäädännön yhden luukun periaatetta. Yhteistyö sekä Recserin että sähkö- ja elektroniikkaromun tuottajayhteisöjen palveluyhtiö Elkerin kanssa jatkuu tiiviinä myös jatkossa, Johanna Alakerttula toteaa.

Tutustu Akkukierrätys Pb Oy:n vuosikertomukseen tästä (pdf).