EU:n uusi akkuasetus tuo uusia velvoitteita koko akkuarvoketjulle. Paristo- ja akkutuottajayhteisöt Akkukierrätys Pb Oy ja Recser Oy ja järjestivät yhteistyössä Kaupan liiton kanssa webinaarin, jossa käsiteltiin erityisesti jakelijoiden eli paristojen ja akkujen jälleenmyyjien velvollisuuksia. Kokosimme webinaarin annin tähän artikkeliin tiiviiksi tietopaketiksi.
Jakelijan velvollisuudet -webinaari järjestettiin 23.10.2024. Se oli kolmas osa tuottajayhteisöjen akkuasetusta käsittelevää webinaarisarjaa ja siihen osallistui yli 250 eri organisaatioiden edustajaa. Aihe kiinnosti laajasti, ja keskustelu webinaarin chatissä oli erittäin aktiivista. Tuottajayhteisöt haluavat webinaareilla tukea yrityksiä akkuasetuksen uusien vaatimusten täyttämisessä. Linkit aikaisempien webinaarien tallenteisiin ja yhteenvetoartikkeleihin ovat tämän jutun lopussa.
”Valmistautuessani tähän webinaaripuheenvuoroon, katsoin pöydälleni tähän noin neljän metrin alueelle, että kuinka paljon minulla on paristoja ja akkuja sisältäviä asioita ympärillä. Päädyin yhdeksään tuotteeseen”, Kaupan liiton turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Petri Käyhkö havainnollisti webinaarissa akkujen suurta määrää.
Parissa-kolmessa vuodessa akkujen määrän odotetaan jopa tuplaantuvan. Tämä tekee akkuasetuksesta ja akkujen turvallisuudesta entistä tärkeämpää.
EU:n uusi akkuasetus koskee akun ja pariston koko elinkaarta. Jakelijoiden velvollisuuksiin kuuluu tarkistus- ja varmistustehtäviä ennen tuotteen markkinoille asettamista. Jäteakkujen ja –paristojen vastaanottovelvollisuus laajenee koskemaan kaikkia niitä akkuja ja paristoja, joita jakelijat myyvät. Lisäksi asetus tuo velvollisuuksia akku- ja paristojätteen ehkäisyyn ja jätehuoltoon liittyvän tiedon jakamiseen.
Tuotteesta pitää löytyä oikeat merkinnät
Tuotteen jakelijalle, valmistajalle ja maahantuojalle on omat velvollisuutensa akkuasetuksessa. Jakelijalla tarkoitetaan yritystä, joka myy EU:n alueella valmistettua tai EU:n markkinoille jo aikaisemmin tuotua tuotetta. Jakelijoita ovat tuotteiden vähittäis- ja tukkumyyjät sekä liiketoimintaa harjoittavat käytetyn tavaran kauppiaat.
Tukesin johtava asiantuntija Seppo Niemi kävi webinaarissa läpi jakelijan määrittelyä ja jakelijan velvollisuuksia markkinavalvonnan näkökulmasta.
”Markkinavalvonnan näkökulmasta akkujen ja paristojen jakelijan velvollisuus on varmistaa, että tuotteesta löytyy tarvittavat merkinnät, malli- ja erätunnisteet sekä valmistajan ja maahantuojan yhteystiedot sekä asiakirjat. Käyttöohjeiden tulee olla suomeksi ja ruotsiksi. Tukesille toimitettavat asiakirjat voivat olla vain englanniksi”, Niemi kertoi.
Lisäksi jakelijan velvollisuuksiin kuuluu varmistaa, etteivät kuljetus tai varastointi vaaranna tuotteen vaatimustenmukaisuutta, ja ryhtyä toimenpiteisiin havaitessaan vaatimusten vastaisia tuotteita. Jakelijan tulee säilyttää kymmenen vuoden ajan tiedot yrityksistä, joiden kanssa kauppaa jakeluketjussa on tehty.
Ennen akkuasetuksen voimaan tuloa hankitun varaston saa myydä loppuun ilman muutoksia.
Joskus jakelijan määrittely voi olla haastavaa.
”Omalla tuotemerkillä (private label) tuotteita myyvät katsotaan tuotteen valmistajaksi, ja muutenkin jos alkuperäinen valmistaja ei enää tulkitse tuotetta omakseen, esimerkiksi jonkin tuotteen ominaisuuksiin liittyvän muutoksen takia. Heitä koskevat valmistajan velvollisuudet”, Niemi sanoi.
Jakelijoiden velvollisuudet tiedottamiseen ja jäteakkujen vastaanottamiseen laajenevat
Akkuasetus tuo elokuusta 2025 lähtien uusia velvoitteita jakelijoille myös akkujen ja paristojen elinkaaren loppupäähän.
”Akkuasetukseen liittyy todella kunnianhimoiset keräys- ja kierrätystavoitteet: Materiaalit halutaan talteen ja uudelleen käyttöön”, sanoi ympäristöministeriön erityisasiantuntija Kati Suomalainen webinaarissa.
Jakelijan tehtävä on vastaanottaa omaan valikoimaansa kuuluvien paristo- ja akkuluokkien jäteakut ja jäteparistot loppukäyttäjältä ilman maksua tai velvoitetta ostaa uusi akku. Vastaanottovelvollisuus koskee myös etämyyjiä.
”Keräämisen järjestämiseen on valmisteilla tulkintaohje. Ohjeistusta on luvassa esimerkiksi artiklan kohtaan, jossa velvoitetaan kannettavien jäteakkujen ja paristojen vastaanotto jakelijan vähittäismyyntipaikassa tai sen välittömässä läheisyydessä”, Suomalainen sanoi.
Jakelijoiden on luovutettava jäteakut ja -paristot tuottajille tai tuottajayhteisölle tai niiden valitsemalle jätehuoltotoimijalle käsittelyä varten.
Jakelijoita koskee myös tiedotusvelvollisuus.
”Jakelijoiden tulee tiedottaa vähittäismyyntitiloissaan akku- ja paristojätteen ehkäisemisestä ja turvallisesta jätehuollosta. Tuottajat vastaavat näiden tietojen hankkimisesta jakelijalle”, Suomalainen sanoi.
Keräyksen turvallisuus on yhteinen asiamme
Kaupan liiton turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Petri Käyhkö nosti puheenvuorossaan esille paristojen ja akkujen vastaanottamiseen liittyvän tulipaloriskin. Asiakkaan palauttama viallinen tai väärin käsitelty tuote voi syttyä palamaan toimitiloissa. Litiumioniakkupalot ovat savun takia vaikeita, vaikka kyseessä olisi pieni akku.
Käytettyjen paristojen, akkujen ja niitä sisältävien tuotteiden turvallinen vastaanotto on kuitenkin täysin mahdollista.
”Tärkeintä on huomioida kierrätysastioiden sijoittaminen ja niiden valvonnan vastuuttaminen toimipaikassa. Hyvä olisi tarjota teippaustarvikkeita paristoja ja akkuja palauttaville. Huomiota tulisi kiinnittää myös vastaanotettujen akkujen ja paristojen erillisten kuljetusastioiden sijoittamispaikkaan. Turvallisuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi myös paloilmaisimilla sekä tilaan liittyvillä teknisillä ja rakenteellisilla ratkaisuilla” Käyhkö sanoi.
Käyhkö korosti, että henkilöstön kouluttamisen akkujen ja paristojen riskien osalta on kaupan ja logistiikan aloilla erittäin tärkeää. Lisäksi hän toi esille, että tutkimusten perusteella kuluttajat tarvitsevat edelleen selkeää ja helposti ymmärrettävää tietoa aiheesta.
Tuottajavastuun tarkistaminen on helppoa!
Akkuasetus velvoittaa jakelijat tarkistamaan, että he toimivat sellaisten akkujen ja paristojen tuottajien kanssa, jotka ovat rekisteröityneet tuottajarekisteriin ja hoitavat tuottajavastuunsa.
Tuottajavastuu tarkoittaa, että tiettyjen tuotteiden valmistajilla, maahantuojilla ja etämyyjillä sekä pakkaajilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää tuotteiden jätehuolto, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Helpoin tapa hoitaa tuottajavastuu on liittyä tuottajayhteisöön.
”Suomessa tuottajarekisteri on nähtävillä Jätehuoltokompassissa. Ensisijaisesti kannattaa hakea Y-tunnuksella”, neuvoi webinaarissa Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Jaana Mäenpää. Jätehuoltokompassi löytyy osoitteesta jätehuoltokompassi.fi.
Pirkanmaan ELY-keskus valvoo tuottajavastuuta valtakunnallisesti koko manner-Suomessa. Valvonnalla varmistetaan riittävän laaja ja tiheä keräysverkko. ELY-keskuksen sivuilta löytyy ilmiantolomake, jolla voi ilmoittaa tuottajavastuuvelvoitteitaan laiminlyöviä toimijoita. Mikäli tuottajavastuussa oleva yritys ei ole hoitanut tuottajavastuutaan, Pirkanmaan ELY-keskus voi määrätä laiminlyöntimaksun.
Akkuasetuksessa tuottajan määritelmä on laajentunut siten, että tietyissä tapauksissa jakelija on myös tuottaja, ja siten velvollinen huolehtimaan tuottajavastuustaan. Jakelija katsotaan tuottajaksi muun muassa silloin, jos se jälleenmyy omalla nimellään tai tuotemerkillään muiden valmistamia paristoja tai akkuja.
Akkuasetuksen kansallinen toimeenpano hyvässä vauhdissa
Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Kati Suomalainen kävi webinaarissa myös läpi, miten akkuasetuksen kansallinen täytäntöönpano etenee Suomessa. Kansallisessa täytäntöönpanossa muutetaan lainsäädännöstä ne kohdat, jotka ovat ristiriidassa akkuasetuksen kanssa, ja kumotaan ne kohdat, joista siinä säädetään.
”Me olemme jo hyvässä vauhdissa akkuasetuksen täytäntöönpanon kanssa”, Suomalainen kertoi.
Ensimmäinen vaihe on valmis. Siinä lisättiin jätelakiin luku akkujen ja paristojen vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksista. Muutos on tullut voimaan. Yhtään laitosta ei ole vielä hyväksytty eikä ilmoitettu komissiolle. Lisätietoja ilmoitetuksi laitokseksi hakemisesta löytyy ympäristöministeriön sivuilla.
Kansallisen täytäntöönpanon toinen ja kolmas vaihe ovat parhaillaan käynnissä.
”Akkuasetuksen markkinavalvontaa koskeva hallituksen esitys on annettu syyskuussa eduskunnalle. Akkujen ja paristojen jätehuoltoa ja tuottajavastuuta koskevan hallituksen esityksen valmistelu on käynnistetty. Syksyn aikana järjestetään sidosryhmätilaisuuksia ja esitys lähtee lausuntokierroksella alkuvuodesta”, Suomalainen sanoi.
Komissio on puolestaan käynnistänyt akkuasetukseen liittyvien säädösten ja ohjeiden valmistelun.
”Kaikkien paristojen ja akkujen elinkaaren aikaisten toimijoiden kannattaa seurata komission akkuasetukseen liittyvien säädösten ja ohjeiden valmistelun etenemistä. Kun ne annetaan, niin ne ovat sellaiset, kun ne ovat, ja niillä mennään. Kentällä voi olla parempi käytännön osaaminen, siitä miten joku asia tulisi säädöksessä tai ohjeessa ilmaista – nyt on siis aika vaikuttaa” kannustaa Suomalainen.
Komission valmistelussa ovat tällä hetkellä esimerkiksi ohje kannettavien akkujen ja paristojen ja kevyiden liikkumisvälineiden akkujen irrotettavuudesta ja vaihdettavuudesta. Akkuasetuksen keskeisestä kierrätystehokkuutta ja materiaalien talteenottoa koskevasta täydentävästä sääntelystä on juuri ollut julkinen kuuleminen. Siihen annettuja vastauksia on mahdollista käydä katsomassa Have Your Say -portaalissa. Portaalissa on parhaillaan meneillään julkinen kuuleminen akkujen jäteluokituksen muutoksesta.
Komissiolta odotetaan myös ohjeluonnosta asianmukaisen huolellisuuden toimintapolitiikoista (due diligence). Ympäristöministeriö tiedottaa sidosryhmiä, kun komissio julkaisee uusia ehdotuksia.
Katso Ympäristöministeriön, Tukesin ja Pirkanmaan ELY-keskuksen esitykset:
- Kati Suomalainen (YM): Jakelijan vastuu paristojen ja akkujen keräyksessä ja tiedotuksessa (pdf)
- Seppo Niemi (Tukes): Jakelijan velvollisuudet markkinavalvonnan näkökulmasta (pdf)
- Jaana Mäenpää (Pirkanmaan ELY-keskus): Miten tarkistaa, onko tuottajavastuu hoidettu? (pdf)
- Vastaukset webinaarissa esitettyihin yleisökysymyksiin (pdf)
Lue lisää Akkuasetuksesta
- Ensimmäinen Akkuasetuswebinaari: Lisätietoa akkuasetuksen vaatimuksista
- Toinen Akkuasetuswebinaari: Miten akkuasetus muuttaa valmistajien ja maahantuojien velvollisuuksia?
- Kolmas Akkuasetuswebinaari: Akkujen ja paristojen jakelija, joko tunnet uudet velvollisuutesi?
- Neljäs Akkuasetuswebinaari: Akkupassi on mahdollinen ja täynnä mahdollisuuksia – Testaa akkupassia jutun QR-koodista!
- Parlamentti hyväksyi uuden akkuasetuksen – mitä seuraavaksi?
- Työkalu avaa akkuasetuksen uudet vaatimukset tuottajille
- Tulevan akkuasetuksen sisältö on nyt julkaistu – luvassa on tarkennuksia tuottajavastuun hoitamiseen
- #Akkuasetus: Paristojen ja akkujen keräysastetta halutaan kiristää
- Litiumioniakkujen harvinaiset metallit halutaan kiertoon, mutta osa akuista on vailla kierrätysratkaisuja – miten EU:n tiukentuvien kierrätysvaatimusten käy?
- EU:n tuleva akkuasetus nostaa tuottajavastuun keskiöön ja muuttaa tapamme käyttää, valmistaa ja kierrättää akkuja ja paristoja
- Mitä EU:n uusi akkuasetus tarkoittaa?