EU:n akkuasetus tuo uusia velvoitteita koko akkuarvoketjulle. Paristo- ja akkutuottajayhteisöt Recser Oy ja Akkukierrätys Pb Oy järjestivät yhteistyössä VTT:n kanssa webinaarin, jossa käsiteltiin akkupassia eli tiettyihin akkuihin tulevaa uutta sähköistä tietuetta. Kokosimme webinaarin annin tähän artikkeliin tiiviiksi tietopaketiksi.
Akkupassi-webinaari järjestettiin 4.12.2024. Se oli neljäs osa tuottajayhteisöjen akkuasetusta käsittelevää webinaarisarjaa ja siihen osallistui lähes 150 henkilöä eri organisaatioista. Webinaarissa järjestetyn kyselyn perusteella osallistujissa oli erityisesti irtoakkujen ja paristojen maahantuojia sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden maahantuojia. Mukana oli myös esimerkiksi valmistajia ja jätealan toimijoita.
Tuottajayhteisöt haluavat webinaareilla tukea yrityksiä akkuasetuksen uusien vaatimusten täyttämisessä. Linkit aikaisempiin yhteenvetoartikkeleihin ovat tämän jutun lopussa.
Akkupassi kertoo akun tiedot digitaalisesti
Akkupassilla tarkoitetaan sähköistä tietuetta, jossa kerrotaan tietoja akusta. Akkupassi tulee antaa QR koodilla. Akkupassin on oltava käytössä 18.2.2027 alkaen kevyen liikkumisvälineiden (esimerkiksi sähköpotkulautojen) akuissa, sähköajoneuvojen ajovoima-akuissa sekä teollisuusakuissa, joiden kapasiteetti on yli 2 kWh.
Akkupassista on velvollinen huolehtimaan se talouden toimija, joka saattaa akun markkinoille. Tämä voi olla esimerkiksi valmistaja tai maahantuoja tai vaikka akun uudelleenkäytön valmistelija. Markkinoille saattaja voi kuitenkin valtuuttaa toisen tahon, huolehtimaan passissa olevista tiedoista ja niiden ajantasaisuudesta.
– Kaikkien, jotka operoivat unionin markkinoilla pitää tehdä aktiivisesti toimenpiteitä, jotta markkinoille saatettavat tuotteet ovat vaatimusten mukaisia eli jos valmistaja ei ole huolehtinut asiasta, menee se maahantuojan vastuulle, havainnollisti ympäristöministeriön erityisasiantuntija Kati Suomalainen vastuunjakoa webinaarissa.
Kun akun käyttötarkoitusta muutetaan, siirtyy vastuu akkupassin tiedoista sille, joka asettaa sen uudelleen markkinoille tai ottaa käyttöön. Akulle tehdään silloin uusi akkupassi, joka on liitetty alkuperäiseen passiin. Kun akku luokitellaan jätteeksi, siirtyy vastuu tiedoista tuottajayhteisölle tai niiden valitsemalle jätehuoltotoimijalle. Akkupassi lakkaa olemasta vasta, kun akku on kierrätetty.
Akkupassiin tulee paljon tietoa
Suomalainen kävi webinaarissa läpi EU:n akkuasetuksen määrittelemät sisältövaatimukset akkupasseille.
– Akkupassi tulee sisältämään todella paljon tietoa. Osa passiin tulevista tiedoista on julkisesti saatavilla ja osa on vain eräiden kohderyhmien käytettävissä, sanoi Suomalainen.
Akkumallia koskevat tiedot
Akkumallia koskevat perustiedot ovat akkupassissa julkisia: Esimerkiksi valmistaja, akku- tai paristoluokka, valmistuspaikka ja -ajankohta, sekä esimerkiksi paino, kapasiteetti ja kemiallinen koostumus.
Julkisia ovat myös vastuullisuuteen ja kierrätettävyyteen liittyvät tiedot esimerkiksi hiilijalanjäljestä, vastuullisesta hankinnasta, kierrätetystä ja uusiutuvasta sisällöstä. Lisäksi julkisissa tiedoissa tulee olla näkyvissä esimerkiksi alkuperäinen tehovalmius, odotettu käyttöikä ja kaupallisen takuun voimassaoloaika.
Akkumallia koskevat yksityiskohtaisemmat tiedot ovat näkyvillä rajatusti. Markkinavalvontaviranomaiset, ilmoitetut laitokset ja komissio näkevät testausraporttien tiedot. Tiedot tarkasta koostumuksesta, komponenttien osanumerot ja purkuohjeet tulevat näkymään edellisten lisäksi tahoille, jotka tarvitsevat näitä tietoja esimerkiksi akun jätekäsittelyä tai uudelleenkäyttöä varten. Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksen tahoista, joille nämä tiedot tulevat saataville.
Yksittäistä akkua koskevat tiedot
Akkumallia koskevien tietojen lisäksi akkupassiin tulee tietoja, jotka koskevat yksittäistä akkua. Nämä tiedot ovat nähtävillä vain rajatusti niitä tehtäviensä vuoksi tarvitseville. Tällaisia tahoja voivat olla esimerkiksi jätekäsittelijät ja uudelleenkäyttötoimijat, mutta tahot määritellään tarkemmin komission täytäntöönpanosäädöksessä.
Akkupassiin tulee tietoja esimerkiksi akun toimintakunnosta ja mahdollisista onnettomuuksista. Näkyviin tulee myös tieto siitä onko akku alkuperäinen, käyttötarkoitukseltaan muutettu, uudelleenkäytetty vai jätettä.
Ota kantaa Have Your Say –sivustolla
Euroopan komissio pyytää säännöllisesti näkemyksiä käynnissä oleviin säädösvalmisteluihin. Suomalainen kannustaa käymään Have Your Say -sivustolla ja vaikuttamaan akkupassia akkuasetuksen täydentäviä säädöksiä koskeviin valmisteluihin. Parhaillaan Have your say -sivustolla on meneillään kannanottopyyntö akkupassia (tai ekosuunnitteluasetuksen digitaalista tuotepassia) palveluna tarjoavien toimintaa koskevista säännöistä.
Sandvik luo kilpailukykyä akkupassillaan – Akkupassi on mahdollista toteuttaa!
Sandvik oy valmistaa kallioporalaitteita ja muita suurikokoisia kaivostoiminnan laitteita. Sandvikilla on valmistauduttu tulevaan lakimuutokseen akkupassin kehittämiskokeiluilla. Kehittelyyn ei kuitenkaan panosteta vain tulevien vaatimusten takia.
– Data tulee olemaan, ellei nyt jo ole, yksi arvonluontikeino. Datan jakaminen avoimesti ei ole jarru, vaan uuden arvonluonnin pohja, vaikka raha ei liikkuisikaan. Lisäksi isot kaivosasiakkaat ympäri maailman ovat alkaneet vaatia näitä. He haluavat päästä omiin päästövähennystavoitteisiinsa ja tarvitsevat siihen toimitusketjun apua datamielessä. Tarvitsemme dataa myös omien kiertotaloustavoitteidemme saavuttamiseen, kertoi Sandvikin Research Engineer, Eero Kauko webinaarissa.
Sandvik toteutti yhden porauslaitemallinsa akuille akkupassin proof of conceptin eli idean mahdollisuutta testaavan mallinnuksen yhdessä Ioxio oy:n kanssa. Tiettävästi mallinnus on ensimmäinen kaivosalan tuotepassi ja Sandvik on päässyt esittelemään sitä esimerkiksi kansainvälisille Las Vegasin kaivosmessuille. Vastaanotto oli positiivinen.
– Akkupassin luonti onnistuu ja se on mahdollista tehdä! Demoversiotamme voivat kaikki käydä lueskelemassa puhelimellaan, Kauko innostaa webinaarissa ja saa sitä testanneilta kuulijoilta kehuja chatiin.
Tavoitteena on ollut mallinnuksen avulla ymmärtää erityisesti esimerkiksi eri rajapintojen toimintaa ja tiedon siirtymistä. Mallinnuksen on tarkoitus olla valmis käyttöönotettavaksi akkuasetuksen mukaisesti vuonna 2027.
Käytännönläheisiä ohjeita tulossa – Kaikki kuulolle FINNPASS-hankkeen päätösseminaariin
EU:n uusi ekosuunnitteluasetus tuo digitaaliset tuotepassit käyttöön useille toimialoille. Akkuasetuksen akkupassi on ensimmäinen käyttöön tuleva passi. Tuotepassien käyttöönottoa on valmisteltu esimerkiksi VTT:n FINNPASS-hankkeessa ja valtionvarainministeriön MiniSuomi.fi-kokeilualustalla.
FINNPASS
– FINNPASS-koordinointihanke käynnistettiin, kun huomattiin, että tuotepassit ovat tuleva iso asia, joka on vielä hämärän peitossa. Tiedontarve on iso. Hankkeessa kootaan laajasti yhteen tuotepassiin liittyviä toimijoita ja kartoitetaan minkälaisia ratkaisuja on jo kehitteillä, kertoi VTT:n tutkija Jaana Keränen webinaarissa.
Hanke on järjestänyt akkupassiin liittyen työpajan, jossa koottiin akkuarvoketjujen datapisteitä.
– Yhteisissä keskusteluissa todettiin, että jo tällä hetkellä akuista kerätään paljon dataa eli missään nimessä ei ihan tyhjältä pöydältä tarvitse lähteä, kun akkupassiin ruvetaan keräämään tietoja, sanoi Keränen.
Hankkeen tuloksena syntyvä käytännönläheinen Digitaalinen tuotepassi -pelikirja ilmestyy helmikuussa 2025. Opas on suunnattu erityisesti pk-yrityksille ja se lanseerataan hankkeen päätöstilaisuudessa.
– Kutsun kaikki sinne kuulolle! Ottakaa seurantaan LinkedIn-ryhmä, jossa julkaistaan tarkempi ajankohta ja ilmoittautumisohjeet. (FINNPASS-The Digital Product Passport (DPP) Group for Finland), vinkkaa Keränen.
MiniSuomi
Julkishallinnon MiniSuomi -kokeilualustalla on puolestaan testattu akkupassin yhteydessä uutta identiteetin varmistusjärjestelmää, niin sanottua digitaalista lompakkoa.
– MiniSuomi on avoin yhteiskehittämisen alusta, löytyy ihan osoitteesta minisuomi.fi, voitte käydä katsomassa mitä sinne on jo tehty, kannusti Verohallinnon kehittämisen asiantuntija Mikael af Hällström webinaaripuheenvuorossaan.
Akkupassi voi olla käytössä vuosia sen jälkeen, kun sen valmistaja on lopettanut toimintansa. Teknisenä ratkaisuna kokeiltiin tuotepassin julkaisua lohkoketjussa, jolloin se on käytännössä ikuinen. Lohkoketju on tietokanta, joka tallentaa digitaalisen informaation verkossa hajautetusti toimiville palvelemille. Digitaalisesta lompakosta voidaan saada ratkaisu lohkoketjussa julkaistavan digitaalisten tuotepassien perustajan identifioimiseen.
Akkuasetuswebinaarit saavat jatkoa
Jatkamme akkuasetuswebinaarejamme ensi vuonna ja järjestämme webinaarin ainakin due diligence -aiheesta. Seuraa tulevia tapahtumiamme verkkosivuiltamme ja LinkedInissä. Tiedon tulevista webinaareista saat ensimmäisten joukossa akkuasetusuutiskirjeemme kautta.
Webinaarin aikana esitetyt kysymykset ja vastaukset -tiedosto lisätään tänne myöhemmin.
Katso webinaarin puhujien esitykset:
- Kati Suomalainen (Ympäristöministeriö): EU:n akkuasetuksen vaatimukset akkupassille
- Jaana Keränen (VTT): FINNPASS -hankkeen ja akkupassityöpajan tulosten esittely
- Mikael af Hällström (Verohallinto): Minisuomi.fi – kokeiluympäristö
- Eero Kauko (Sandvik): Kilpailukykyä digitaalisilla tuotepasseilla
Lue lisää Akkuasetuksesta
- Ensimmäinen Akkuasetuswebinaari: Lisätietoa akkuasetuksen vaatimuksista
- Toinen Akkuasetuswebinaari: Miten akkuasetus muuttaa valmistajien ja maahantuojien velvollisuuksia?
- Kolmas Akkuasetuswebinaari: Akkujen ja paristojen jakelija, joko tunnet uudet velvollisuutesi?
- Parlamentti hyväksyi uuden akkuasetuksen – mitä seuraavaksi?
- Työkalu avaa akkuasetuksen uudet vaatimukset tuottajille
- Tulevan akkuasetuksen sisältö on nyt julkaistu – luvassa on tarkennuksia tuottajavastuun hoitamiseen
- #Akkuasetus: Paristojen ja akkujen keräysastetta halutaan kiristää
- Litiumioniakkujen harvinaiset metallit halutaan kiertoon, mutta osa akuista on vailla kierrätysratkaisuja – miten EU:n tiukentuvien kierrätysvaatimusten käy?
- EU:n tuleva akkuasetus nostaa tuottajavastuun keskiöön ja muuttaa tapamme käyttää, valmistaa ja kierrättää akkuja ja paristoja
- Mitä EU:n uusi akkuasetus tarkoittaa?