Siirry suoraan sisältöön

#Akkuasetus: EU:n akkuasetuksen soveltaminen alkaa 18.2.2024 – näin siihen valmistaudutaan Suomessa

Elokuun 17. päivänä voimaan astuneen EU:n akkuasetuksen (EUR-Lex) soveltaminen alkaa pääosin puolen vuoden siirtymäajan jälkeen ensi vuoden helmikuussa. Jätehuoltoa ja tuottajavastuuta koskevilla vaatimuksilla siirtymäaika on kaksi vuotta eli tuottajavastuujärjestelmien on oltava uusien vaatimusten mukaisia elokuussa 2025.

Vaikka asetus on sellaisenaan kaikissa jäsenmaissa sovellettavaa sääntelyä, sisältää se myös kansallisesti päätettäviä asioita. Akkuasetuksen sisältöä käytiin läpi ensimmäisen kerran Suomessa alan asiantuntijoiden ja tuottajien kesken syyskuun lopulla järjestämässämme juhlavuoden akkuseminaarissa.

Akkuasetuksen toimeenpanoa varten Suomeen on perustettu monialainen virkamiestyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Jouni Nissinen. Kansallisesta lainsäädännöstä on muutettava kohdat, jotka ovat ristiriidassa akkuasetuksen kanssa, ja kumottava ne kohdat, joista säädetään akkuasetuksessa. Lisäksi kansalliseen lainsäädäntöön lisätään tarvittavat säädökset, joita ovat mm. toimivaltaisia viranomaisia koskevat säädökset sekä seuraamuksia koskevat säädökset.

Kansallinen toimeenpano

Työryhmä koordinoi tarvittavien sidosryhmien kuulemista ja tiedottaa akkuasetuksen täytäntöönpanon etenemisestä. Ensimmäinen kansallisen jätelain muutosesitys (Eduskunta) koskien EU:n akkuasetuksen edellyttämiä akkujen ja paristojen vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten hyväksymistä ja nimeämistä koskevia vaatimuksia on etenemässä eduskunnan käsittelyyn lähiaikoina. Täytäntöönpanohankkeen etenemistä voi seurata hankesivuilta: Akkuasetuksen toimeenpano (Valtioneuvosto).

Juhlavuoden akkuseminaarimme oli menestys!

Kokosimme syyskuun lopulla 15-vuotisjuhlavuoden akkuseminaariimme akkualan asiantuntijat yhteen ensimmäistä kertaa keskustelemaan uusista vaatimuksista. Heurekassa järjestettyyn seminaariimme osallistui lähes 300 asiantuntijaa paikan päällä ja etänä. Seminaarissa kuultiin muun muassa ympäristöministeriön, tuottajavastuun valvovana viranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen, työ- ja elinkeinoministeriön, Business Finlandin, akku- ja automaahantuojien sekä uudelleenkäyttö- ja kierrätystoimijoiden näkökulmia akkuasetuksesta ja akkumarkkinoiden tulevaisuudesta.

Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja Johanna Alakerttula, Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali ja Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck iloitsevat juhlavuoden akkuseminaarin onnistumisesta. Juhlapäivänä tasan 15 vuotta sitten Suomessa tuli voimaan EU-sääntelyn velvoittamana tuottajavastuu paristojen ja akkujen osalta. Silloin perustetiin kannettavien paristojen ja akkujen tuottajayhteisöksi Recser Oy ja lyijypohjaisten käynnistys- ja teollisuusakkujen tuottajayhteisöksi Akkukierrätys Pb Oy. Myöhemmin mukaan liittyi myös Suomen Autokierrätys Oy, kun se hyväksyttiin sähköautojen ajovoima-akkujen tuottajayhteisöksi vuonna 2018.

Kokosimme seminaarin tunnelmia ja keskusteluja artikkeleihimme, jotka pääset lukemaan alla olevista linkeistä. Katso myös videohaastattelut (Youtube), joissa puhujat ja osallistujat kertovat ajatuksiaan uudesta asetuksesta. Saat akkuseminaarimme esitykset pyydettäessä osoitteesta info(a)recser.fi.

Seminaari keräsi osallistujilta runsaasti positiivista palautetta ja vastaavia tilaisuuksia tai lyhyempiä tietoiskuja toivottiin lisää tulevaisuudessa. Kiitämme lämpimästi kaikkia seminaariin osallistuneita ja erityisesti asiantuntevia puhujia onnistuneesta päivästä! Kokosimme tilaisuudessa ja sen jälkeen osallistujilta kysymyksiä liittyen akkuasetukseen toimitettavaksi ympäristöministeriölle. Katso täältä, mitä kysymyksiä akkuasetus on muissa herättänyt (pdf). Palaamme vastauksiin tulevissa uutiskirjeissämme.

Lisätietoja

Artikkeleita akkuseminaarin aiheista

Liisa-Marie Stenbäck on Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja.
Johanna Alakerttula
Johanna Alakerttula toimii lyijyakkujen tuottajavastuusta vastaavan tuottajayhteisö Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtajana.

Pysy kärryillä akkuasetuksen etenemisestä ja sisällöstä

Tuottajayhteisöinä meille on tärkeää jakaa tietoa siitä, miten EU:n uuden akkuasetuksen sisältö tulee vaikuttamaan erityisesti paristojen ja akkujen tuottajavastuuseen.